Een ieder die mij een beetje kent weet het: jwl is verslaafd aan lezen. Met roken kan hij stoppen, maar met lezen ...

Ik lees alles doorelkaar. Soms ben ik meerdere boeken tegelijk bezig met daarnaast ook nog allerlei kranten en tijdschriften. Sinds ik een baan heb, getrouwd ben en een kind heb weet ik dat dit niet meer vol te houden is. Er moeten keuzes gemaakt worden in de onderwerpen die ik interessant vind. Eén van de eerste onderwerpen die het veld moest ruimen was beeldende kunst: ik heb daar geen talent voor. Film was weliswaar één van mijn passies, maar om nu steeds alleen maar te lezen over film en er nooit aan toe te komen om de films te gaan kijken werkt ook niet stimulerend. Politiek. Lidmaatschap opgezegd van Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en de krant. Toch heb ik nooit helemaal afstand kunnen nemen. Er is weer een krant in huis (Trouw) en De Groene is te goed om echt afscheid van te nemen: ik krijg hem te leen van een goede vriend. Muziek. Moet men naar luisteren en niet teveel over lullen. Sinds mijn studie Muziekwetenschappen heb ik geen enkele behoefte meer om erover te lezen. Soms koop ik het muziekblad Oor om wat ideetjes op te doen, maar dat is het dan ook. Religie. Ik acht het bestaan van een god niet aannemelijk en ben aldus niet meer kerkelijk. Toch heb ik nog steeds belangstelling voor religieuze levensopvattingen. Taoïsme en Zenboeddhisme blijven aan mijn knagen al zal men mij niet snel in meditatiehouding aantreffen. Zo nu en dan moet erover gelezen worden.

Blijft zo ongeveer over filosofie, literatuur en schaken.

Wat filosofie betreft: ik ben geen academicus en ben volstrekt autodidact op dit gebied (met alle gevolgen van dien). Mijn grote filosofische liefde is Nietzsche en de geschiedenis van filosofie in het algemeen. Ooit ben ik begonnen met een project om de geschiedenis van de filosofie van het begin af aan te gaan lezen. Eerst lezen over een bepaalde periode en dan de filosofen zelf lezen. Daarmee ben ik gekomen tot aan de sofisten en toen stokte het. Het project Nietzsche is van een andere orde. Zijn werk moet ook van begin af aan gelezen worden en dat lukt ook aardig. Ik neem er de tijd voor. Wat de literatuur betreft had ik mij willen beperken tot de Nederlandstalige. Ook hierin kan ik maar niet consequent zijn. Ik heb een voorkeur voor de Vlaamse schrijvers, maar lees ook nog buitenlandse auteurs (Houellebecq). Wat de literatuur lees ik dus eigenlijk wat me op de weg komt. En dan is er nog die eigenaardige hobby schaken waar bibliotheken aan boeken over verschijnt. Soms denk ik wel eens dat ik zo dol ben op schaken ómdat er zoveel boeken over verschijnt. Over een gemiddeld schaakboek doe ik ongeveer een jaar, dus ik denk dat ik tot aan mijn dood wel genoeg aan schaakliteratuur te lezen heb.

Hoe nu orde in deze chaos te brengen? Ik weet het niet. Onlangs heb ik besloten om al die boeken uit te lezen waar ik al enige tijd mee bezig ben voordat ik weer iets nieuws begin. Als dat gelukt is zal ik weer met een frisse kijk naar mijn boekenkast kijken.