Ik heb in een studentenflat gewoond. Een gang met 10 kamers, 2 wc's, 2 douches en een keuken. Heel standaard en ik mag wel zeggen: ik heb het getroffen met mijn medebewoners. Natuurlijk waren er irritaties, maar grote problemen leverde dat nooit op.

We lazen samen een krant en deze krant lag altijd in de keuken. Als ik daar in mijn eentje was zette ik de radio uit. Waarom deze altijd aanstond was me een raadsel. Gek werd ik vaak van Radio 3 en aanverwante zenders. Niet zozeer om de muziek maar om het geauwehoer tussendoor. Nee, lekker wakker worden met een mok koffie en een krant ... in stilte.

Er was één medebewoner die meteen de radio weer aandeed als hij in de keuken kwam. Hij kon niet tegen die stilte en zeker niet als iemand anders de krant zat te lezen. Je bent dan immers met zijn tweeën in een ruimte en als je dan niet met elkaar praat en het is stil, nou daar word je maar zenuwachtig van. Dus de radio aan.

Op een ochtend was ik schijnbaar vergeten om de radio uit te doen. In ieder geval, ik hoorde de voetstappen op de gang en ik wist: daar komt J. Hij beende de keuken in zoals alleen hij dat kon, zag mij zitten, liep naar de radio, zette de radio uit, was perplex en zei: hé, hij stond al aan. Het was een prachtig moment van verwarring.