Soms zat er chaos in mijn hoofd. Dan was ik met teveel tegelijk bezig. Gezin, huishouden, werk, schaken en de website voor de schaakclub, tijdschriften, de krant, boeken enz. enz. Ik ontdekte dat het hielp wanneer ik ging schrijven. Ik hield al jaren een dagboek bij en daarnaast had ik een aantekeningenboek voor gedachten en andere zaken die ik wilde onthouden. De chaos verplaatste zich op het papier.

Toen ontdekte ik het fenomeen weblog. Ik wist toch al niet wat ik met die homepage wilde. Bovendien houd ik van schrijven en met een weblog heb je op z'n minst de illusie dat je publiek hebt. Dat schrijft anders. Uiteindelijk kan ik ermee stoppen wanneer ik wil.

Ik ben geen weblogschrijver die eindeloos schaaft aan zijn dagelijkse stukje. Het wordt op het beeldscherm gekwakt, even doorgelezen en dan huppake de digitale pijpleiding door. Met die stukjes wil ik erachter komen wat ik vind, hoe ik over bepaalde onderwerpen denk. Ik heb bijvoorbeeld geen talent voor poëzie of beeldende kunst, maar toch houd ik me er graag mee bezig. Ik wil niet alleen de chaos verplaatsen, maar ook orde scheppen in de chaos. Ik wil ook experimenteren met gedachten. Ik wil eindeloos ergens omheen draaien, het van alle kanten bekijken. Ik ben namelijk niet iemand die recht op zijn doel afgaat, het moet eerst eindeloos overdacht worden. Lastig.