Ik kijk heel weinig televisie. Het is dan ook lastig als er dan twee programma's tegelijk komen die ik wil zien. Ja natuurlijk, ik kan één van de programma's op video opnemen maar de ervaring is dat ik mezelf nooit de tijd gun om het dan later te gaan bekijken.

Vanavond is de zomergast Theo Maassen en ik denk dat ik ditmaal maar een video laat meelopen. Het zal ongetwijfeld een leuke avond worden, maar mijn vrouw is er niet vanavond en dit lijkt me nu juist een zomergast die je met z'n tweeën moet gaan kijken. Cabaret in je eentje is minder leuk. Ik hoop dat Theo Maassen de ruimte krijgt om over zijn vak te praten.

Waar ik wel naar ga kijken is Kruispunt op Nederland 1 om 21.33 u. Vanavond een unieke aflevering over het Kartuizer klooster La Grande Chartreuse. Het wordt wel het strengste klooster ter wereld genoemd. Maar met streng wordt hier misschien bedoeld dat de Kartuizers zich zeer afkeren van de wereld. Kartuizers ontvangen geen bezoekers, laat staan een filmteam (daarom zijn deze beelden ook uniek). Eigenlijk zijn Kartuizers kluizenaars die bijelkaar wonen om zo nu en dan iets samen te doen. Ze bidden slechts drie maal per dag samen en brengen de rest van de dag door in stilte met hun eigen werk en gebeden. Zelfs eten doen ze geloof ik alleen op zon- en feestdagen gezamenlijk.

Ik heb de kloosterwereld van stilte en meditatie altijd fascinerend gevonden, zonder overigens zelf een roeping te voelen.