Enkele jaren geleden vernam ik wat geruchten en verhalen over een poging het schaken tot een olympische sport te maken. Het is een keer een demonstratiesport geweest bij de Olympische Spelen, maar sindsdien heb ik er niets meer van vernomen. Eén van de hilarische discussiepunten was indertijd dat schakers zich dan ook zouden moeten onderwerpen aan dopingcontrole. Na of voor je schaakpartij eerst een plasje doen. Daarbij spitste zich de discussie in de wandelgangen van de gemiddelde schaakclub zich al snel toe op de vraag hoeveel bakjes koffie toegestaan zouden zijn. Alsof je van drie bakken koffie beter zou gaan schaken!

Hoe dan ook, de schaaksport kent al heel lang zijn eigen Olympiade. Dit jaar wordt de 36e olympiade gehouden van 14 t/m 31 oktober in Calvia, Mallorca. 129 mannenteams (een team bestaat uit vier spelers) en 87 vrouwenteams (een team bestaat uit 3 spelers) streden daar om de olympische eer voor hun land. Bij de vrouwen won het steeds sterker wordende China, gevolgd door de Verenigde Staten en Rusland. Nederland werd eervol twaalfde. Bij de mannen won de Oekraïne overtuigend, gevolgd door Rusland en Armenië. Nederland werd bij de mannen achtste, een teken dat Nederland als schaakland nog steeds behoorlijk aan de weg timmert.

In de marge van dat toernooi kwam het voor Nederland aardige bericht dat de Nederlandse Zhaoqin Peng benoemd is tot Internationaal Grootmeester, de hoogste titel voor een schaker. Voor Nederland bijzonder omdat zij eerste Nederlandse vrouw is die deze titel mag dragen. Wereldwijd zijn er maar een tiental vrouwen die deze titel verdiend hebben. Nederland kent nu 16 grootmeesters.