Hij was vijf minuten te laat, maar hij maakte geen gehaaste indruk. Wellicht had hij de fotografen willen ontlopen. Het plastic tasje werd naast de tafel gezet. Eerst kwam er een flesje drinken uit, toen een pakje drinken en een doosje Noorse rozijntjes. Toen gingen zijn sportschoenen uit en deed hij zijn meegebrachte slippers aan. Plaatsnemen achter het bord. Rustig het notatieformulier invullen. Hij glimlacht verlegen door al die aandacht van de fotografen en als de eerste zet op het bord staat worden de fotografen ook verzocht door de wedstrijdleider om te vertrekken. Het is een belangrijke partij voor de 13-jarige Magnus Carlsen, hij speelt met de witte stukken tegen zijn naaste concurent Sipke Ernst. Het gaat om de eerste plaats van grootmeestergroep C. Na drie kwartier de zetten live gevolgd te hebben ga ik naar de commentaartent op de grote weide in Wijk aan Zee. Tot mijn voldoening hebben ze ook de partij Carlsen-Ernst uitgekozen om van commentaar te voorzien.

Op het bord komt een klassieke Caro-Kann verdediging. Interessant voor mij omdat ik deze verdediging vaak met succes heb bestreden en dus graag zou zien hoe Carlsen dat aanpakt. Op de twaalfde zet wijkt hij af van mijn schema, hij kiest een andere variant. Ernst reageert niet allert en voelt zich duidelijk niet thuis in deze opening. Als Carlsen een bekend offer in de stelling brengt gaat het snel. Groot is de verbazing in de commentaartent als Carlsen een tweede offer uitvoert. Vakkundig sluit Carlsen het net rond de zwarte koning en voordat we het weten staat zwart zelfs mat! Er klinkt een luid applaus. De publieksprijs kan Magnus bijna niet meer ontgaan. Een van de commentatoren, Hans Ree, verlaat de tent en komt later terug met de kleine grote Magnus. Hij doet het niet graag, maar hij wil toch wel even de partij van een toelichting voorzien. Daar staat hij dan, een klein verlegen jongetje tussen de twee schaakreuzen uit het verleden Hans Ree en Genna Sosonko. Nee, hij had de varianten thuis niet al voorbereid. Hij had zich net na de partij pas laten vertellen dat zijn aanval al eens eerder was gespeeld alleen was het toen remise geworden omdat de witspeler de winstweg duidelijk niet gezien had. De amateurs in de zaal reageren lacherig en met applaus als Carlsen weer vertrekt. Hebben we even mogen luisteren naar een toekomstig wereldkampioen?

Gisteren was dan de laatste dag in Wijk aan Zee. Carlsen won grootmeestergroep C, haalde zijn eerste grootmeesternorm en mag volgend jaar terugkomen in groep B. Vishwanathan Anand won, net als vorig jaar, grootmeestergroep A en zal dus als winnaar van Corus 2004 de boeken ingaan. Anand sprak met bewondering over het aankomend talent. Natuurlijk moet Carlsen nog veel ervaring opdoen en leren, maar dat deze jongen ooit een geduchte concurent zal vormen dat zal hem niet ontgaan zijn.