Enig idee wat hieronder staat?

;x/%2 xx/%3 ü êx/%2ä/%2~ =;x/%5 ü x/%4~ =x

Daar staat: begin breuk, x, superscript, cijferteken, twee, maalteken, x, superscript, cijferteken, drie, breukstreep, haakje openen, x, superscript, cijferteken, 2, haakje sluiten, superscript, cijferteken, 2, einde breuk, is, begin breuk, x, superscript, cijferteken, 5, breukstreep, x, superscript, cijferteken, 4, einde breuk, is, x.

Als je die code naar een daarvoor ingestelde brailleprinter stuurt, komt er dus brailleschrift uit die door de braillelezer gelezen moet kunnen worden. Zo gaat dat tegenwoordig en het is één van mijn taken om dit soort wiskunde (en het kan veel ingewikkelder) te controleren en te corrigeren of soms zelf te maken.

In de toekomst gaan we het anders doen. Dan wordt er eerst een xml-bestand gemaakt en een programmaatje moet er dan braille van maken. Voor 'gewone' tekst is dat geen probleem, maar wiskunde is moeilijker. Ik zit dus met mijn kennis in een groepje daarover mee te praten. Afgelopen vrijdag kreeg ik de eerste resultaten op mijn bureau: bladzijden vol met braille. Nu is het aan mij om te kijken wat er staat en te bedenken wat er in het boek gestaan heeft. Een hele klus. Ik ben verbaasd over hoe goed de programmeurs hun werk al gedaan hebben, al zitten er nog fouten in.

Maar het is dodelijk vermoeiend dat gepuzzel.

Als u bovenstaande voorbeeld snapt, dan kunt u vast de volgende zelf wel:

;%1 ü %3ü%4~