Wat voor beeld van de wereld hebben vissen die zwemmen in een koraalrif? Hebben zij enig idee van de wereld boven het wateroppervlak?

Sommige mensen denken dat er buiten onze waarneembare wereld nog meer werelden zijn.

Voor mij was het goed om wandelingen op de Veluwe te maken. Om weer eens te ervaren dat niet heel Nederland baksteen en asfalt is. Om te ervaren dat de lucht ook anders kan ruiken. Om te bevestigen dat er een mooiere wereld bestaat dan de Randstad. In hoeverre bepaalt de wereld waarin ik woon en werk mijn psychische gesteldheid? Ben ik somberder of cynischer omdat ik doorgaans in een kunstmatige wereld leef?

Hoe mooi de bossen, de heide en zandvlakten ook waren op de Veluwe, helaas was er één zintuig dat voortdurend bevestigde dat de zogenaamde menselijke beschaving nooit ver weg was: het gehoor. Altijd hoorde je wel het geruis van een autoweg of het overvliegen van vliegtuigen. Ik weet dat onze 'superieure westerse cultuur' ooit de laatste natuurgebieden zal verpesten. Het is een kwestie van tijd.

De mens is een rare diersoort. Als organisme zijn we onderdeel van de natuur. Maar we onttrekken ons er ook aan. Dat laatste zorgt voor grote ecologische problemen. Daar helpt geen ideologie of godsdienst tegen.