Vanavond begint het nieuwe schaakseizoen voor mij. Tijd dus voor enkele voorbeschouwingen.

Ik ben geen groot schaker – dat wist u al – maar ik ben wel erg bezig met dat rare spel. Lees boeken en tijdschriften over schaken en volg het nieuws rond het schaken.

Soms gaat het snel in de schaakwereld. Het is al lange tijd duidelijk dat het vrouwenschaak een inhaalslag aan het maken is. Ook in Nederland wordt schaken steeds populairder bij meisjes. Daar is niets mis mee, juist bij schaken zou geen verchil in prestaties hoeven te zijn, omdat schaken nauwelijks aanspraak maakt op de fysieke bouw. Of je nu 8 of 88, man of vrouw bent, het maakt geen verschil. Eerlijk gezegd vind ik dat ook een van de charmes van schaken: het is van alle leeftijden, alles loopt door elkaar. Menig volwassen clubschaker is ingemaakt door een fanatiek pubertje en dat kan tegenwoordig ook een meisje zijn.

Bij het topschaak is de fysieke kant wel belangrijker geworden. Steeds meer topschakers doen aan krachttraining om fitter te zijn aan het bord. Een goede fysieke conditie kan een positief effect hebben op de prestaties.

Maar er schijnt nog een fysiek element steeds belangrijker te worden bij het schaken, iets waar we met een grote glimlach wat meer vraagtekens bij kunnen zetten. Hier komt het vrouwenschaak om de hoek kijken. Steeds meer vrouwen druppelen door in het mannencircuit. Vrouwentoernooien zijn gesloten voor mannen, maar vrouwen mogen wel degelijk aan 'mannen'-toernooien meedoen. Judit Polgar doet al jaren met succes aan de top van het mannencircuit mee.

Maria Manakova schijnt overigens een centje bij te verdienen met poseren in een russisch bloottijdschrift. En mocht u nog niet overtuigd zijn van de nieuwe fysieke kant van het schaken: kijkt u dan maar naar onderstaande foto van Almira Skripchenko en u begrijpt dat mannen het steeds moeilijker zullen krijgen in de schaaksport