Afgelopen zaterdag ben ik naar Leeuwarden geweest om mijn moeder in het ziekenhuis te bezoeken. Vorige week kreeg zij het advies een bypass-operatie te ondergaan. Alhoewel ik vaak gehoord heb dat deze operaties goed verlopen en de patiënten er heel erg van opknappen, vond ik het toch belangrijk om mijn moeder voor de operatie nog gezien te hebben. Je weet immers maar nooit.

Mijn zus woont op loopafstand van het ziekenhuis MCL-zuid, dat was wel makkelijk. Ik ging alleen naar het bezoekuur. Wie via de hoofdingang het ziekenhuis inloopt komt in een lange gang met rechts allemaal winkeltjes. Nu had ik al een bos bloemen gekocht, maar ik kon het niet laten om toch even te kijken of ik nog iets geschikts voor mijn moeder kon vinden. Mijn oog viel als eerste op een boek van Gerard Reve – Op weg naar het einde – en ik vroeg me af of dat nu wel een geschikte titel was voor in een winkel in een ziekenhuis. Om niet teveel tijd te verliezen van het bezoekuur heb ik niet lang gezocht en ging ik uiteindelijk zonder boek naar mijn moeder.

Ze had ook geen boek nodig. Ze las het boek van Traudl Junge dat ik een tijd geleden aan mijn vader had geleend. Verder amuseerde ze zich prima met het personeel en de andere patiënten, er werd heel wat afgelachen. Het was vreemd om mijn moeder zo te zien. Thuis is ze nooit zo ontspannen. Mijn moeder heeft de neiging om altijd eerst de donkere kant van de zaken te zien, maar hier in het ziekenhuis had ze een vast vertrouwen dat het allemaal goed zou komen. Ze wilde geen televisie, geen telefoon, ze vermaakte zich prima. Mijn moeder is een oneigentijdse vrouw.

We hebben twee uur lang geannimeerd gepraat. Aan het einde van het bezoekuur bracht ze me naar de lift. Ik keek haar nog eens goed aan, je weet immers maar nooit. Zo vrolijk had ik haar nog nooit gezien. Toen ging de liftdeur dicht.

Gisteravond heb ik mijn zus gebeld. De operatie was goed gegaan, ze had maar liefst vier omleidingen gekregen. Voorlopig moet ze nog op intensive care blijven. Ik hoop nog lang van haar vrolijkheid te kunnen genieten!