Wat is het toch heerlijke pianomuziek die Lyriske Stykker van Edvard Grieg. Ik geniet al jarenlang van de opnamen van de pianiste Eva Knardahl, deze geweldige naam is vast een onbekende naam voor u.

Voor mij was ze eveneens zeer onbekend, maar een Noorse vriendin die piano gestudeerd heeft in Oslo kende haar maar al te goed. Een pianiste van de oude stempel, geen gemakkelijke dame. Type: autoritair, geen ruzie mee krijgen. Op foto's zag ik een forse vrouw met een zware jaren '50 bril. Maar piano spelen kan ze! Bovendien mag lyrische muziek best een strenge uitvoering krijgen om al te veel weeïgheid te voorkomen.

De opnamen zijn gemaakt door het label BIS, een label dat heel interessante opnames maakt. Ik weet niet veel van de achtergrond van het label, maar in de beginjaren waren ze vooral bezig om complete oeuvres van Scandinavische componisten vast te leggen op cd. Daarvoor vroegen ze voornamelijk Scandinavische musici en orkesten. Deze beperking is allang verlaten. Wanneer ik cd's leen in de bibliotheek let ik op dit label. Het stelt me zelden teleur, de kwaliteit ligt erg hoog!

Edvard Grieg schreef, verspreid over zijn gehele leven, tien boeken met Lyriske Stykker. Dat maakt die pianowerken zo interessant, omdat de veranderingen in stijl te volgen zijn.

Voor de gevorderde amateur is het eerste boek goed te spelen. Het zijn mooi korte karakterstukken in de romantische traditie. Wat deze muziek echter nou precies zo Noors maakt, dat kan ik niet uitleggen.