Het leek erop dat het fenomeen aan het uitsterven was, maar onlangs kwam ik er weer één tegen: een stokje. Aangezien het stokje over boeken en lezen gaat, kan ik het niet weigeren. Dank aan Bewegende Bouwkunde.

Hoeveel boeken heb je in je boekenkast staan?

Er zijn vele boeken in vele boekenkasten in huis. Ik ben begonnen met tellen, maar op een gegeven moment ben ik maar gestopt. U zult het dus met een schatting moeten doen: ergens tussen de 600 en 700 denk ik, en dan heb ik de strips en de zogenaamde damesromannetjes in gedachten niet meegerekend.

Natuurlijk zegt zo'n getal helemaal niets. Wie alle werken van Kafka in één band in zijn kast heeft staan, heeft minder boeken dan iemand die ze in verschillende banden heeft.

Welk boek lees je nu?

Lijkt een makkelijke vraag, maar is het niet. Ik lees namelijk vele boeken door elkaar. Dat wil zeggen, sommige boeken vereisen een langere adem. Zo doe ik al meer dan een jaar over de Essays van Montaigne en de Sferen van Sloterdijk. Daarnaast lees ik veel tijdschrijften en kranten. Maar goed, vrijwel dagelijks lees ik in De smalle weg naar het verre noorden van Basho en Demonen van de middag. Een persoonlijke geschiedenis van depressie van Andrew Solomon. De overige boeken die een boekenlegger bevatten zal ik u besparen.

Wat zijn de 5 laatste boeken die je gelezen hebt?

Dit is een gemakkelijke vraag, want alle boeken die ik daadwerkelijk uitlees noteer ik in een aantekenboekje. Dus:
– Joachim von der Thüsen Het verlangen naar huivering. Over het sublieme, het wrede en het unheimliche (voor elke geïnteresseerde in de literatuur van de negentiende eeuw een aanrader);
– Sándor Márai Gloed (indrukwekkende roman);
– Mark Haddon Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (spannend, intrigerend, ontroerend!);
– Friedrich Nietzsche Oneigentijdse beschouwingen (...)
– J.M. Coetzee IJzeren tijd (deze schrijver behoort zolangzamerhand tot mijn favorieten)

De overige vragen van het stokje komen binnenkort.