Er zijn zoveel dingen in het nieuws waar je je maar moeilijk een goed oordeel over kunt vormen ... als je dat al zou willen. Neem nou die Ruud Lubbers. Tsja, het zou allemaal kunnen, maar ik ben er niet bij geweest. Toch vind ik het frappant dat er gesproken wordt over een reeks van incidenten. Was er nu één aanklacht dan kun je nog denken aan rancune of wraak, maar bij een reeks van aanklachten ga ik toch twijfelen. Maar goed: zeker weten kan ik het niet.

Vreemd vind ik dat er zoveel Nederlanders zijn die Ruud Lubbers verketterden toen hij minister-president was, maar toen hij veilig ver weg zat was het ineens een toffe peer met hart voor zijn werk. Hoe kan ik nou beoordelen of hij zijn werk bij de UNHCR wél goed heeft gedaan. Ik weet nog dat ik dubbel lag van het lachen toen de Nederlandse regering probeerde hem secretaris-generaal te maken van die misdadigersclub NAVO: als iets gevaarlijk was voor de wereldvrede dan was het wel het Lubberiaans taalgebruik van Ruud.

Maar alles valt in het niet als je dan vervolgens kijkt naar de ongewenste intimiteiten tussen Chirac en Bush. Wat een staaltje hypocrisie. Trouw wist duidelijk niet zo goed wat ze met de protesten tegen dit bezoek aan moest. Een prachtige foto op de voorpagina: een vrouw houdt een bord in de lucht met de tekst MORT AU CAPITALISME. Ik moest wel even twee keer kijken. Dit soort protesten komen heden ten dage wel erg anachronistisch over. Ook Trouw is onwennig gezien de kinderlijke kop boven de foto (Boegeroep in Brussel) en het onderschrift: 'Dood aan het kapitalisme' staat op het bord van deze demonstrante in Brussel. Zij was een van de naar schatting 3000 mensen die voor de Amerikaanse ambassade in Brussel protesteerden tegen het beleid van president George Bush. Ze riepen en ontrolden spandoeken tegen onder meer het Irak-beleid van Washington en de weigering van de Verenigde Staten om het klimaatverdrag van Kyoto te ondertekenen. En kennelijk ook tegen het economisch systeem waarvan de VS vaandeldrager zijn.

Let op dat kennelijk dat hier toch ook een soort verbazing uitdrukt: hoe zou je daar nu tegen kunnen zijn? Tsja, moeten we dat nog steeds uitleggen?