Het is wel even wennen aan al die aandacht ineens voor de schaaksport. Nou ja, niet de schaaksport, maar Kasparov. Dat hij ermee stopt schijnt ineens wereldnieuws te zijn. Had hij alleen maar Linares gewonnen – het wordt wel het Wimbledon van het schaken genoemd – dan was het hooguit een hoekje in de kranten geweest.

Ik vind dat ook wel prettig, niet te veel aandacht voor het schaken. Als ik kijk naar de aandacht die aan andere sporten wordt gegeven dan hoef ik niet treurig te zijn om het stilzwijgen rond schaken. Ik hoef u wellicht maar te wijzen op de belachelijke koehandel bij het voetballen en u begrijpt misschien wat ik bedoel.

Het schaken heeft heel veel aan het medium internet te danken. Er wordt dagelijks enorm veel on line geschaakt, er zijn waanzinnig veel sites waar men informatie weg kan halen. Schaken is een denksport dat men quasi wetenschappelijk kan benaderen (niet mijn benadering overigens) en internet leent zich daar uitstekend voor. Chessbase is één van de beste leveranciers van schaaknieuws, ik heb er voor mijn log al geregeld gebruik van gemaakt. U kunt mij ook wel eens vinden op het forum UtrechtSchaak.nl, al zit ik daar vaak met kromme tenen te lezen. Soms vind ik het heerlijk om daar al die pretenties van die schaakamateurs uit te dagen en soms toon ik me daarin wat onsympathiek. Dat vind ik een groot gevaar van een forum: een tekst is zo getyped en geplaatst en voordat ik het weet roep ik van alles wat ik normaal gesproken niet zo snel zou doen. Gelukkig valt er ook veel te lachen.

Kasparov stopt met het professioneel beoefenen van het klassieke schaak. Jammer, ik weet niet wat ik er meer van moet vinden. Een grote fan ben ik nooit van hem geweest, daarvoor zat zijn mediapersoonlijkheid hem in de weg. Zijn schaakpartijen kan ik alleen maar bewonderen. Natuurlijk valt er een gat in de schaakwereld, Kasparov was een unieke schaker, ik zal zijn partijen missen. Er zijn echter nog voldoende andere geweldige schakers aan de top, schakers die met meer bescheidenheid hun sport beoefenen, die qua persoonlijkheden het grote schaakpubliek minder aanspreekt. Ik heb daar geen moeite mee, ik vind schaken meer een monnikenbezigheid: in alle rust en stilte een spel spelen, meer is het voor mij niet.

Bij het vertrek van Kasparov moet ik aan die acteurs in Hollywood denken: die sterren die met elkaar trouwen en een jaar later weer scheiden. Trouwen en scheiden om de publiciteit. Van iets dergelijks verdenk ik Kasparov ook: vandaag stoppen en volgend jaar met veel bombarie een come back maken. Het zou typisch iets voor hem zijn.