Toen ik de eerste keer een boek van hem kocht, vond ik het heel spannend: wat nu als het niks is? Al na de eerste bladzijde kon ik opgelucht adem halen, hij kan het echt!

Ik ontmoette hem de eerste keer toen ik nog op de studentenflat in Zeist woonde door zijn broer A. die naast mij kwam wonen. Ik was heel blij met zijn broer, de literaire interesse nam meteen met 100% toe op de gang. A. liet me kennis maken met de boeken van Frans Kellendonk en vertelde over zijn broertje G. die literaire ambities had. Ook hoorde ik toen voor de eerst keer over de filmregisseur Tarkovski.

G. kwam wel eens eten bij zijn broer en dan kwam ik ze tegen in de gemeenschappelijke keuken. Het viel me op dat we vrij snel in gesprek waren, dat het meteen klikte. Een tijd later kwam A. me vragen of ik interesse had in een leesclub met hemzelf, G. en nog wat vrienden. Eerst werd er een kennismakingsavondje georganiseerd bij G. thuis. De leesclub heeft het enige tijd volgehouden en sindsdien zie ik G. niet meer via zijn broer.

Ik deel met G. een passie voor film. Vroeger hield ik het programma van het plaatselijke filmhuis goed bij, maar film is één van de hobby's die ten onder is gegaan onder de dictatuur van prioriteiten stellen. G. zorgt ervoor dat ik tenminste een enkele keer per jaar in een filmzaal zit, waarna we na afloop nog de grote thema's van het leven doornemen in één der kroegen. Vaak diende een film als aanleiding om elkaar weer eens te ontmoeten, maar tegenwoordig hebben we film niet meer nodig om elkaar te zien.

Op zijn eerste boek De huiskamer van God werd ik als het ware verliefd. Ik hoorde de stem van G. het boek voorlezen als ik het las, alsof de stem van G. het boek voorlas in mijn hoofd. Toen ik eens iemand in de bus het boek van G. zag lezen was ik stiekem een beetje trots. Helaas kreeg het boek niet de aandacht die het verdiende en stopte de uitgeverij van G. er ook nog eens mee.

Het is ondertussen vele jaren later en het nieuwe boek van G. ligt in de winkel: Een man als Oblomov. Gisteren heb ik het aangeschaft en ik lees het weer met enorm veel plezier. Weer hoor ik de stem van G., maar ditmaal anders, minder letterlijk als het ware. Ik heb jaren op dit boek gewacht en het stelt me niet teleur, het is prachtig!

Natuurlijk wil ik dat u ogenblikkelijk naar de boekhandel rent om dat boek te kopen. Het boek verdient het om gelezen te worden. Doe het!

Gert den Toom Een man als Oblomov