Georg Friedrich Kersting (1785-1847)
Der elegante Leser (1812)

 

Georg Friedrich Kersting (1785-1847)
Lesender Mann bei Lampenlicht (1814)

Het werk uit 1814 Lesender bei Lampenlicht maakt op mij een eigenaardige indruk. Het is het licht dat op één of andere manier heel elektrisch op mij overkomt. Misschien komt het wel door de lampenkap die helemaal niet lijkt thuis te horen op zo'n kaarsenstandaard (zijn het wel kaarsen?). Het koordje langs de muur versterkt wellicht dat idee. Bij zo'n koord denk ik aan een lichtschakelaar, terwijl hier eerder sprake lijkt van een ingenieus systeem om het gordijn omhoog te trekken.

Eveneens vreemd die stellage aan de rechterzijde, het roept bij mij de suggestie op dat hier sprake is van een ruimte in een magazijn in plaats van een studiekamer. Wordt hier misschien stiekem gelezen waar gewerkt had moeten worden?

Is het een mooi schilderij? Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Wel – als ik wat langer kijk – komt de afbeelding tot leven: alsof ik iemand betrap en dat hij elk moment kan opkijken, uit zijn stoel omhoog komt en het gordijn met een verstoorde blik voor mijn neus naar beneden laat vallen.