Wist u dat in Turijn momenteel de schaakolympiade gespeeld wordt? En wist u dat het Nederlandse herenteam het helemaal niet zo slecht doet. Vandaag versloegen ze zelfs Rusland en zullen daarmee wellicht op een tweede plaats terecht komen.

Het zal ongetwijfeld voor schakers een indrukwekkende gebeurtenis zijn. 148 herenteams (een herenteam bestaat uit vier personen, maar sommige landen komen met meerdere spelers) uit evenveel landen en 102 vrouwenteams (een team bestaat uit 3 vrouwen) uit even zoveel landen zijn daar bijelkaar. Ongetwijfeld is het voor de meeste schakers hard werken, maar er zullen ook nieuwe contacten gelegd worden. Of veel schaakvrienden zullen elkaar na lange tijd weer ontmoeten. Het is jammer dat het zo ver weg is, ik zou het best eens van nabij willen meemaken.

Er vindt eveneens een congres plaats van de wereldschaakbond. Dit jaar wordt er weer een president gekozen. De huidige president van de wereldschaakbond Fide is de dictator van het Russische autonome republiekje Kalmukkië Kirsan Ilyumzhinov. Deze corrupte president wordt uigedaagd door de Nederlander Bessel Kok, een zakenman die veel geld steekt in het schaken en zijn sporen verdiend heeft met het organiseren van toernooien. Het zou mooi zijn wanneer hij wint, maar de kans is gering.