Afgelopen zaterdag ben ik negenendertig jaar geworden. Ik besteed al jaren geen bijzondere aandacht meer aan mijn verjaardagen. Natuurlijk vier ik het in mijn gezin, is familie welkom, zijn er altijd goede vrienden die langskomen, maar ik organiseer geen speciaal feest meer. Volgend jaar word ik veertig en mijn vrouw dreigt met een groot feest. Ik vrees dat er maar één alternatief mogelijk is om daaraan te ontkomen: ergens naartoe gaan met het gezin. Aan de andere kant trekt het idee om weer eens een feest te geven met alle vrienden, ook de vrienden die ik de afgelopen jaren uit het oog ben verloren. Of zal ik daar toch maar mee wachten totdat ik vijftig word?

Hoe dan ook, ik ben weer schromelijk verwend met allerlei cadeaus. Naast een nieuwe portemonnee, de scheurkalender poëzie, waren dat vooral boeken:
– Péter Esterházy Stroomafwaarts langs de Donau kreeg ik van mijn schrijvende vriend;
– mijn vrouw had uit de Deltareeks Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden uitgezocht – waarlijk prachtig!
– mijn ouders geven me traditioneel altijd een bedrag en daarvan heb ik het eerste deel van de nieuwe literatuurgeschiedenis aangeschaft: Frits van Oostrom Stemmen op schrift;
– Stefan Bollmann Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk kreeg ik van de goede vriend om de hoek. Hij moet mij wel goed kennen, want hij wist niet eens dat het op mijn verlanglijstje stond!;
– mijn moeder stuurde me per post later nog een cadeaubon met de volgende uitleg: ze had een boek voor me willen kopen, maar de boekhandels hadden het niet en om het te bestellen was het te laat. Of ik had dan zelf niet wilde aanschaffen? Jawel hoor, maar waarom mijn moeder wil dat ik Donderpreken van Sevtap Baycli ga lezen is me nog een raadsel.

Alsof het nog niet genoeg is, branden er ondertussen nog twee boekenbonnen in mijn nieuwe portemonnee. Ik weet nog niet wat ik daarvoor wil kopen, maar ik merk dat mijn oude liefde voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis behoorlijk de kop opsteekt. Die Deltareeks vind ik toch wel erg mooi. Wat het ook wordt, ik zit met een groot probleem: met welk boek zal ik beginnen?