Misschien is het gebrek aan inspiratie. Misschien ook, omdat ik YouTube pas 'ontdekt' heb. Erg enthousiast kan ik niet zijn over de kwaliteit, maar het terugzien van bepaalde (film)fragmenten maakt, dat ik gretig aan het zoeken ben.

Het mag u verbazen, maar het fragment dat ik hier gisteren plaatste emotioneerde mij. Ik houd me al meer dan twintig jaar geregeld met de persoon en het werk van Nietzsche bezig. Onwillekeurig bouw je dan toch een band met zo'n man op. Natuurlijk kon ik foto's bekijken, een beeld vormen door familie en vrienden van Nietzsche die over hem schreven. Zelden heb ik hem even zo dichtbij gevoeld dan bij dat fragment. Nooit is het in mij opgekomen dat er bewegende beelden van hem zou kunnen bestaan en daar waren ze ineens. Helaas na zijn geestelijke ineenstorting gemaakt. De man Nietzsche wiens talent zat in het gebruik van hersens, die man moest uitgerekend dat vermogen kwijt raken. Een bewegend lichaam nog slechts, maar toch ontroerend.

Wel, ik ben op zoek gegaan naar andere fragmenten die me dierbaar zijn. Uitvoeringen van opera's in Bayreuth bijvoorbeeld en dan vooral de voorstellingen die ik zelf gezien heb. Ik zal ze u niet aandoen. De links hieronder verwijzen naar iets anders: andere componist, andere plaats, ander jaartal. Het is een hoogtepunt uit de operageschiedenis en ik kan er nooit onbewogen naar kijken en luisteren, zelfs niet met de slechte kwaliteit van YouTube. Ik kan er een toelichting bijgeven, maar dat doe ik niet. Het moet maar voor zichzelf spreken.