Zijn we nu cultuurbarbaren? vroeg mijn vrouw gisteravond terwijl zij haar cheeseburger uit de happy meal doos haalde. Ontzettende cultuurbarbaren, antwoordde ik, terwijl ik mijn laatste stuk kroketburger naar binnen werkte. Of waren we te kritisch, vroegen we ons af. Het was weer eens gebeurd, we hadden een koncert verlaten in de pauze. We hadden geen zin om na de pauze meer van hetzelfde aan te moeten horen.

Gisteravond was het tweede koncert in ons abonnement. In de kleine zaal van muziekcentrum Vredenburg gingen we luisteren naar Cristóbal Repetto en zijn ensemble. Vooraf werd ons medegedeeld dat het koncert later zou beginnen, de heren hadden vast gezeten in een file. Misschien was het mede daardoor dat het koncert zo tegenviel.

Om te beginnen is het onbegrijpelijk waarom zo'n koncert in een kleine zaal versterkt moet worden en dan ook nog zo hard. Het geluid van de gitaren klonk blikkerig, alsof de gitaren waren bespannen met staaldraad. Daarbij deden de musici niet eens moeite om enige dynamiek aan te brengen. De zanger Repetto deed verschrikkelijk zijn best door middel van zijn lichaamstaal te laten zien dat zijn liedjes een verhaal bevatten, maar zijn inleidingen waren in het Spaans en de liederen ook, dus had ik absoluut geen idee waar het over ging. Alles werd op eenzelfde luidsterkte gezongen, terwijl hij met grote enge ogen de zaal inkeek. Misschien hoort dit genre Tango ook niet in een koncertzaal, misschien hoort het in een kroeg waar het normaal is om ongenuanceerd en ongepolijst te spelen. Iemand die een koncert geeft, moet mij iets aan willen doen. Ik verwacht dat hij mij wil laten horen hoe geweldig de muziek is die hij speelt en dat moet hij mij willen laten voelen. Ik voelde niets.

In de pauze ontdekten we, dat we allebei op één lijn zaten en dat we geen zin meer hadden om dit nog een uur aan te horen. Aangezien onze magen knorden, besloten we een snelle hap te gaan halen, terwijl de rest van het publiek weer verantwoord cultureel ging doen. Zijn wij te kritisch, zijn wij te verwend? Geen idee.