Van 13 tot en met 29 januari vindt weer het Corus Chess Tournament plaats in Wijk aan Zee. Net als in voorgaande jaren ben ik weer van de partij in het weekendtoernooi dat morgenavond begint. Alhoewel veel hetzelfde zal zijn is er toch één groot verschil: ik heb nu een rijbewijs en ik kan nu met de auto gaan. Niet meer de reis met de trein van Utrecht naar Beverwijk en vervolgens met de bus naar Wijk aan Zee, maar de luxe en gemak van een eigen auto.

Het Corus Toernooi zou je een grand slam van het schaken kunnen noemen, waarbij het toernooi in Linares in Spanje nogal eens het Wimbledon van het schaken wordt genoemd. Een groot deel van de schaaktop komt in Wijk aan Zee bijeen om in drie grootmeestergroepen te kijken hoe de krachtsverhoudingen liggen en hoe de nieuwe talenten aan het schaakfirmament zich ontwikkelen. Daarnaast wordt er voor de club- en huisschakers diverse toernooien georganiseerd. Het weekendtoernooi is daar één van.

In zo'n vierkamp worden de deelnemers naar niveau in groepen van vier verdeeld. Elke deelnemer speelt een partij tegen de overige drie groepsleden. Na deze drie ronden is er dan een eindstand. Drie partijen, elke dag één. Ik zag op de website van het toernooi dat de weekendvierkampen met 476 deelnemers weer helemaal vol zit.

De charme van dit toernooi is toch elke keer weer de diversiteit van de deelnemers: van jong tot oud, meisjes en jongens, vrouwen en mannen, 8 jaar of 88 jaar, beginneling of gevorderde: het maakt allemaal niet uit, een ieder komt enthousiast zijn sport beoefenen.

Het betreden van de sporthal waar morgen weer honderden schaakborden zullen klaarstaan, is voor mij zolangzamerhand een beetje thuiskomen. Bijna iedereen speelt in dezelfde ruimte, al kan men door een afscheiding niet tussen de tafels van de grootmeesters rondlopen. Voor wie er gevoelig voor is, is het een bijzondere ervaring om zo dicht bij de 'goden' je eigen partij te spelen en zo nu en dan even een blik te werpen op de Olympus: daar spelen de helden waar ik de rest van het jaar over lees in de schaaktijdschriften en –websites.