Het moet in augustus 2002 zijn geweest dat een goede vriend mij vertelde over de basisprincipes van html. Ik kocht er een boek over een paar dagen later had ik al een website in de pijpleiding: De Schaakfabriek. Het was een weblog over mijn hobby: het schaken.

Niet snel daarna vernam ik dat de webmaster van mijn schaakclub die de actualiteit verzorgde ermee ophield. Ik was er als de kippen bij om dat over te nemen. De Oud Zuylen Tamtam werd het in allerijl genoemd. Ik heb het onderhoud van deze website een paar jaar volgehouden. Uiteindelijk heeft een ander schaaklid van de club het overgenomen met mijn lay-out: www.oudzuylen.nl (alleen in explorer goed te zien, helaas).

Met mijn eerste weblog De Schaakfabriek ging het niet goed. Ik had geen idee hoe ik belangstellenden er naartoe moest krijgen. De website voor mijn schaakclub slokte alle tijd op. Uiteindelijk opende ik bij blogger een log JWL. Daar verschenen mijn eerste logjes die hier in het archief terug te vinden zijn (de teksten van De Schaakfabriek zijn niet bewaard gebleven). Maar ook blogger beviel me niet, dus uiteindelijk knutselde ik op dit adres wat inelkaar en afgezien van een kortstondige verhuizing en wat naamswijzigingen bestaat het nog steeds, zoals u kunt lezen. Alleen de hoofdletters JWL werden de kleine letters jwl.

Ondertussen heeft de schaakwereld het webloggen ontdekt. Hier en daar beginnen grootmeesters en amateurs te schrijven in logformaat over hun belevenissen.

De goede vriend uit de eerste alinea verdiepte zich in php. Natuurlijk had ik wel eens gekeken naar weblogmachines als Pivot en WordPress als alternatief voor mijn eigen geklungel met css en html. Maar hetnet ondersteunt geen php en de charme van het hebben van een weblog dat op een floppy past vond ik ook wel aardig. Bovendien: waarom zou ik naar de winkel gaan met een bolide als ik ook te voet kon gaan?

Enige tijd geleden lanceerde ik het idee met goede vriend om samen een weblog te beginnen over ons schaken. Als het zou gaan lopen zouden ook anderen bijdragen mogen leveren. Een weblogmachientje zou dan handiger zijn. Zo werden de krachten gebundeld en op de drempel van een nieuw schaakseizoen lijkt het er van te komen. Naam en adres zullen u niet verbazen: www.schaakfabriek.nl. Vooralsnog staat er wat oud materiaal, maar ik hoop dat het binnenkort echt gaat lopen. Maar of het een succes wordt of niet, ik heb in ieder geval alweer de lol gehad van het prutsen aan een lay-out.