Stijn vroeg aan mij om vijf intrigerende dingen over mezelf of mijn weblog te vertellen en om dan het stokje bij wijze van virtueel tikspel door te geven. Of het vijf intrigerende dingen zijn mag de lezer zelf bepalen, willekeurig zijn ze in ieder geval wel.

1. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Dit is natuurlijk overdreven, maar desalniettemin, wanneer ik 's avond naar bed ga en me realiseer dat ik niet aan lezen ben toegekomen, dan is er toch een gevoel van gemis.

2. Ik ben niet hebzuchtig, behalve als het om boeken gaat. Daarbij moet ik aantekenen dat ik niet bibliofiel ben. Wel ben ik gevoelig voor seriewerken die mooi in de kast staan. Doorgaans wil ik boeken binnen handbereik hebben. Natuurlijk is het een droom van mij om mijn huis als een privé-bibliotheek in te richten, maar dat wil ik mijn gezin niet aandoen. Daarbij komt dat ik toch al zoveel boeken heb die nog gelezen moeten worden, dat enige zelfbeheersing in de aanschaf ervan zeer noodzakelijk is. Dat kost moeite, maar het lukt.

3. Naarmate ik ouder word, lees ik steeds minder fictie. Onlangs las ik ergens, dat ik daarin niet uniek ben. Ik probeer het tij te keren.

4. Ik ben meer geïnteresseerd in schoonheid, dan in waarheid. Wellicht is dit de oorzaak dat ik vrij onbevangen naar religie kan kijken. Of, bijvoorbeeld, het zenboeddhisme waar is of niet, interesseert me eigenlijk niet zo veel. De esthetiek van de literatuur of de beeldende kunst, de levenswijze van sommige boeddhisten, dat spreekt mij meer aan.

5. Ik hou van eenvoud, maar ik voeg eraan toe: eenvoud kan zeer complex zijn. Het heeft ongetwijfeld met mijn sensitiviteit te maken, ik verdraag chaos en onrust slecht. Het is dus niet alleen een esthetische keuze (niet alle kunst die ik mooi vind kenmerkt zich door eenvoud), het is ook een noodzakelijke keuze.

Nu moet ik vijf andere bloggers aantikken om het stokje over te nemen. Ik weet zolangzamerhand dat de meeste bloggers er niet op zitten te wachten. Dat ik dan toch vijf logs noem, heeft meer ermee te maken dat ik graag reclame voor ze maak, dan dat ik ze een stokje wil aandoen: indigo, kleine keizerin, kuikentje, maansverduistering en peet.