Op 22 november 2005 schreef ik over de historische uitvoeringspraktijk in de muziek. Enkele aanvullingen.

De muziekcursus op televisie waar ik me de naam niet van herinnerde was Muziek onder woorden. Bij veel mensen staat dit cursuspakket te verstoffen op zolder.

Ik vond onlangs bij YouTube twee mooie filmpjes van de opera Atys van Jean-Baptiste Lully. De filmpjes laten zien dat er niet alleen op muzikaal gebied pogingen worden gedaan om de historische uitvoeringspraktijk toe te passen. Ook als het gaat om kleding, decors en toneelmachines (erg belangrijk in die tijd) wordt geprobeerd het oude beeld te reconstrueren.

De Franse barokopera is bij uitstek geschikt om heel veel kennis van die tijd bijelkaar te brengen. Kennis die niet alleen door musicologen wordt gevonden, maar ook door zeer veel enthousiaste liefhebbers. Zo kan men in onderstaande filmpjes zien, dat ook de barokdans gereconstrueerd is. Niet onbelangrijk als men beseft dat de Franse barokmuziek zwaar leunt op dansvormen.

Ik vind het prachtig! Let in het eerste fragment uit Atys vooral ook op de armbewegingen van de danseressen. Daarnaast kunt u horen dat de blokfluit in die tijd nog een volwaardig orkestinstrument was.

[ de verwijzingen zijn verwijderd - jwl ]