Onlangs vroeg ik aan de redactie van De Groene Amsterdammer of er nog een nieuw nummer van Literatuur zou komen. Het antwoord per elektrieke post was negatief, er werd te weinig verkocht, het reanimeren van het blad Literatuur was mislukt. Schijnbaar is er in Nederland geen publiek voor literatuurwetenschappelijke artikelen.

Toen kwam de nieuwsbrief van de Deltareeks. Eerst dacht ik dat de nieuwsbrief de nieuwe delen met werk van Carry van Bruggen en Karel van de Woestijne zou aankondigen, maar nee: (...) het Deltabestuur [heeft] in overleg met het NLPVF onlangs besloten tot wijziging van de reeks. Want: Het publiek dat bereikt wordt is relatief zeer klein en in het onderwijs speelt de Deltareeks geen rol van betekenis. Kortom: te weinig belangstelling of te weinig mensen die er hun duiten voor over hebben.

Wat is het toch jammer dat in dit land en in deze tijd – een land waar zoveel mensen meer dan ooit onderwijs genieten, een tijd waarin zoveel mensen toegang hebben tot informatie en literatuur – dit soort projecten niet levensvatbaar zijn. Kijkt men dan zoveel liever naar die troep op de treurbuis dan dat men een boek leest? Is er dan niemand meer die Vondel wil lezen, of Hooft of Gorter of Van den Vos Reynaerde? Of leest men dan liever slechts de nieuwste hype of het zoveelste literaire 'meesterwerk', commercieel aan de man gebracht in het veredelde reclamefoldertje BOEK of het o zo flitsende en dynamische websitetje boekennieuws van Ramon Stoppelenburg (die eenvoudigweg weigert de link naar mijn website te verwijderen terwijl ik niets met zijn trivialisering van de literatuur te maken wil hebben)?

Ach, inderdaad, ik zou me niet boos moeten maken. Ik zou me ook niet moeten opwinden over de hemeltergende platheid. Ik zou het niet doen als datgene wat kwetsbaar en van waarde is, niet gedoemd is een marginaal bestaan te leiden of eenvoudigweg verdwijnt. Iedereen moet zelf weten wat hij of zij leest. Maar liever zou ik zien, dat iemand, in plaats van mijn weblog te lezen, die tijd zou gebruiken om toch eens iets te lezen dat wel van waarde is.