Gisteren heeft iemand zich op klaarlichte dag in het hart van Utrecht van de Domtoren geworpen. Een theatrale daad, ongetwijfeld zelfdoding, waarvan vele mensen op deze toeristische plek (het Domplein kent veel terrasjes) getuige waren en de ervaring waarschijnlijk hun leven lang niet meer kwijt raken. Een buitengewone ingrijpende gebeurtenis voor omstanders, de psychische hulpverlening zal overuren gedraaid hebben. Tenminste dat mag ik hopen, want ik kan nog niet geloven dat iedereen dermate afgestompt is door alle gruwelijke beelden die dagelijks op televisie en internet te consumeren zijn en dat ze het alleen maar zullen gebruiken als een sensationeel verhaal voor op feesten en partijen.

Maar ik ben wel geschokt door reacties van mensen die er niet bij waren, mensen die boos zijn op die persoon die zelfmoord pleegde. Waarom moest hij dat nou doen op zo'n tijdstip en op zo'n plek? Kon dat nou niet ergens anders? Beseft hij dan niet wat hij de mensen aandoet? Natuurlijk, ik besef heel goed dat het een enorme impact heeft om iemand zo te zien sterven, twijfelt u daar niet aan, maar ik kan ook niet voorbijgaan aan de tragiek die de zelfdoder tot deze sprong heeft gebracht. Ik ken de achtergrond van deze man niet, maar er is toch niet heel veel empathisch vermogen nodig om je te realiseren dat iemand niet zomaar tot zo'n daad overgaat? Hoeveel ellende moet een mens in zijn leven niet meegemaakt hebben, hoe diep moet iemand niet gevallen zijn om tot zo'n laatste val over te gaan. Of, denkend aan het boek van Jeroen Brouwers, aan hoeveel deuren zal iemand niet geklopt hebben om uiteindelijk door de laatste deur zijn psychische nood het zwijgen op te leggen?

We zullen het leven niet beter leren begrijpen door alleen maar begaan te zijn met de slachtoffers van andermans daden, hoe belangrijk dat ook is. Nee, het maakt het leven vele malen inzichtelijker om ook oog te hebben voor het verhaal van daders, zeker als het om zo'n afschuwelijke wanhoopsdaad gaat als zelfdoding. Dan zou ik willen weten wat het leven was van zo iemand. Wat bracht hem tot deze laatste deur? Wat ging er mis in zijn leven? Ik zou dat willen weten terwijl ik niet eens getuige was van zijn daad.