De laatste vragen van Pascal die ik nog wil beantwoorden: En of je vaak reacties krijgt en wat je ermee doet. En of je zelf vaak andere blogs leest.

Nee, ik krijg niet vaak reacties en zeer zelden inhoudelijke reacties (reacties die me wijzen op spelfouten beschouw ik niet als inhoudelijk). Wel krijg ik zo nu en dan bericht van een enthousiaste nieuwe lezer die me laat weten dat hij of zij hier komt lezen en de website gelinkt heeft. Daar ben ik natuurlijk blij mee. Een enkeling mailt mij geregeld en ik praat met sommige vrienden wel eens over mijn teksten.

Om reacties te krijgen, moet men ook lezers hebben. jwl wordt niet druk bezocht. Ik vermoed dat er een harde kern is van zo'n tien lezers die geregeld langskomen. Daarnaast is er een groep toevallige passanten, soms blijft er één hangen. Hoeveel bezoekers daadwerkelijk mijn teksten lezen, ik heb geen idee. In de beginjaren van deze website lagen de aantallen veel hoger, maar sinds er slechts via e-mail gereageerd kan worden, is de hoeveelheid flink afgenomen. Lezers reageren niet snel via e-mail, ik doe dat zelf ook niet. Bovendien post ik steeds minder vaak en zijn mijn onderwerpen minder alledaags geworden.

Een andere oorzaak voor een laag aantal bezoekers is dat ik zelf steeds minder weblogs lees. Webloggers komen vaak langs uit wederkerigheid: jij leest mij, dan lees ik jou. Als ik afhaak, dan haakt de andere kant ook vaak af. De weblogs die ik lees staan onder 'links' en daar zijn enkele bij die niet hier lezen. Naast dit lijstje ben ik geregeld op zoek naar andere weblogs, maar ik merk dat ik steeds minder tijd wil besteden aan het lezen van weblogs. Kwestie van prioriteiten stellen. Liever ga ik voor de lange adem van een boek dan voor de kortademigheid van internet. Overigens maak ik gebruik van een feedreader, waarmee ik kan zien waar nieuwe bijdragen geplaatst zijn, zodat ik niet onnodig lang aan het zoeken ben naar die ene nieuwe post. Het helpt me een aantal websites echt te volgen in plaats van heel veel websites slecht. De weblogs die ik volg zijn verschillend van aard, maar ik lees ze allemaal graag en om andere redenen.

Natuurlijk vind ik het jammer dat er zo weinig lezers langs komen. Het is niet anders, ik heb geen zin om het karakter van mijn website te gaan veranderen om maar meer lezers te trekken. Ik ben blij met mijn trouwe bezoekers en treur niet om de bezoekers die niet komen. Bovendien, er zijn lezers die rust en stilte vinden in mijn website, complimenten die in de loop der jaren steeds weer voorbij komen. jwl wil graag zo'n plek blijven in de virtuele chaos en daar past nu eenmaal geen tientallen, honderdtallen unique visitors, page loads en returning visitors bij. En mochten de tellers op een dag louter op nul blijven staan, dan schrijft jwl nog altijd voor die ene lezer die ik zelf ben.